Al eens met een notaris te maken gehad?

Misschien heeft u wel eens met een notaris te maken gehad. Dat is goed mogelijk. Als u bijvoorbeeld een woning gaat kopen of een testament wilt laten opstellen krijgt u ermee te maken. In dit artikel gaan we in op de verschillende zaken die een notaris doet.

Een notaris is in feite een onafhankelijk persoon die afspraken tussen verschillende partijen vastlegt. Daarnaast is het voor de notaris ook belangrijk om de gevolgen van een bepaalde afspraak duidelijk uit te leggen aan de cliënten. De rol van de notaris is dus erg belangrijk en bepaalde zaken kunnen (en moeten) via hem of haar verlopen. De afspraken tussen partijen worden in zogenaamde notariële aktes vastgelegd. Deze aktes zijn een bewijs dat de afspraken gemaakt zijn. De notaris in Antwerpen is overigens een jurist en heeft naast zijn juridische opleiding nog een extra opleiding tot notaris gevolgd.

Als u een woning gaat kopen dat zijn er 2 aktes die door een notaris moeten worden opgesteld. Ten eerste is er de hypotheek akte. Hierin staan de afspraken tussen de bank en de partij die de woning aankoopt. Daarnaast is er ook nog een koopakte. Beide worden door een notaris opgemaakt en moeten worden ondertekend door de kopers. Deze kosten moet u vaak zelf betalen. Het kan overigens lonen om verschillende kantoren met elkaar te vergelijken, de tarieven kunnen namelijk verschillen.